usgUSG jamy brzusznej – służy głównie do badania narządów miąższowych jamy brzusznej (trzustki, wątroby, pęcherzyka i dróg żółciowych, śledziony, nerek i nadnerczy) za pomocą ultradźwięków. Pozwala ocenić ich stan, wykryć nieprawidłowości i zmiany w budowie czy też zdiagnozować występowanie płynu w jamie brzusznej. Badanie wykonuje się najczęściej w pozycji leżącej na plecach. Podczas badania lekarz skanuje brzuch pacjenta głowicą pokrytą specjalnym żelem ultrasonograficznym (łatwy do usunięcia po badaniu), który ułatwia jej przesuwanie i umożliwia transmisję ultradźwięków do wnętrza ciała. Przesuwając głowicę aparatu uzyskuje się obraz całego badanego narządu, który widoczny jest na ekranie monitora.

W dniu poprzedzającym badanie:

  • Należy zastosować dietę lekkostrawną, z wyłączeniem jarzyn, owoców, ciemnego pieczywa, nie należy spożywać napojów gazowanych
  • Po ostatnim posiłku (ok. godz. 19) należy zażyć Espumisan (2 kapsułki). Preparat ma na celu usunięcie powietrza z przewodu pokarmowego, które jest przeszkodą dla ultradźwięków

6 godzin przed badaniem:

  • Nie przyjmować pokarmów stałych
  • Nie przyjmować płynów gazowanych, słodzonych, kawy oraz mocnej herbaty
  • Nie palić tytoniu, nie żuć gumy

1-2 godzin przed badaniem:

  • Najlepiej przyjąć ok. 1-1,5l wody niegazowanej, dobrze jest gdy podczas badania pacjent odczuwa silne parcie na pęcherz moczowy (wypełniony pęcherz umożliwia dokładniejszą ocenę narządów miednicy).

Przygotowanie do badania – USG jamy brzusznej